Dobrovoľníci plánujú rozšíriť aktivity na záchranu hradných zrúcanín

20.01.2011 Prešov

Prešov 20. januára (TASR) – Členovia občianskych združení a dobrovoľníci, ktorí sa venujú záchrane hradných zrúcanín na území šarišského regiónu, plánujú rozšíriť aktivity. So žiadosťou o pomoc sa chcú ...
Predseda Občianskeho združenia na záchranu Šarišského hradu Martin Sárossy dnes pre TASR uviedol, že spomedzi všetkých krajských miest na Slovensku má práve Prešov vo svojom okolí najviac hradných zrúcanín. Podľa neho sa o tejto skutočnosti málo hovorí, pričom ich obnova môže výrazne prospieť zatraktívneniu regiónu a prilákať turistov.
V tejto súvislosti v stredu (19.1. ) oslovili aj podpredsedu PSK Jána Ragana a odovzdali mu list s názvom \"Tri skutky pre hrad\". O svojich aktivitách a zámeroch chcú informovať aj samotných poslancov regionálneho parlamentu a požiadať ich, aby sa zapojili do verejnej zbierky.
\"V Prešovskom kraji pôsobí päť združení, ktoré sa starajú o záchranu hradných zrúcanín. Ide o Kamenický, Hanigovský, Šarišský, Zborovský a Brekovský hrad. Výťažok zo zbierky, by sa dal využiť na aktivity v spomínaných lokalitách, \" povedal Sárossy. Dodal, že s podobnou požiadavkou sa obrátili aj na prešovskú radnicu.
OZ na záchranu Šarišského hradu je známe svojou rozsiahlou činnosťou. Každý rok sa tu stretávajú dobrovoľníci, ktorí upravujú hradby, terén a pomáhajú pri archeologickom výskume. Okrem toho sem v rámci medzinárodnej spolupráce v lete prichádzajú pomáhať aj zahraniční študenti.
\"Počas letných prázdnin sme tu mali dobrovoľníkov nielen z Európy, ale i z Japonska a Južnej Kórey. Do týchto aktivít sa snažíme zapájať aj turistov. Len v minulom roku popri prehliadke odpracovali spolu asi 500 hodín, \" konštatoval Sárossy.
Na Šarišskom hrade sa každý rok konajú Hradné hry, ktoré v septembri navštívia stovky ľudí. Dobrovoľníci z viacerých regiónov sa však chcú spojiť a pripraviť kultúrne podujatie väčšieho rozsahu.
\"Nazvali sme ho Stoličné hody na hrade. Išlo by o zhromaždenie vlajkonosičov z 355 obcí, ktoré sa nachádzajú na území niekdajšej Šarišskej župy. Začalo by sa pochodom z Prešova na Šarišský hrad, kde by sa konalo defilé a sprievodný program pre verejnosť, \" priblížil zámer Sárossy.
Ďalšou z pripravovaných aktivít dobrovoľníkov je spropagovať prvenstvo mesta Prešov v počte okolitých hradných zrúcanín, formou informačnej tabule osadenej v metropole Šariša. Výsledky doterajšej činnosti chcú dobrovoľníci prezentovať aj na Prvom hradnom plese, ktorý sa uskutoční v Prešove 22. januára. Zároveň tu budú ocenení aj najobetavejší dobrovoľníci.
 

Vyberte región